-
Şu an buradasınız:
- Ana Sayfa   /  
- Sıkça Sorulan Sorular
ADR, Tehlikeli Malların Karayolu İle Uluslararası Taşımacılığına ilişkin Avrupa Anlaşması’dır.
ADR, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) himayesinde 30 Eylül 1957 tarihinde Cenevre'de yapılmış; 29 Ocak 1968 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Anlaşma 21 Ağustos 1975 tarihinde New York'ta imzalanan ve Anlaşma'nın 14(3). Maddesini değiştirerek 19 Nisan 1985 tarihinde yürürlüğe giren protokol ile değiştirilmiştir.
ADR yapı olarak dokuz kısma ayrılmıştır, ancak Anlaşmanın 2. maddesindeki metinle uyumlu olması için iki Ek A ve Ek B olmak üzere iki ek altında gruplandırılmıştır:
Ek A: Genel hükümler ile tehlikeli maddelere ve nesnelere ilişkin hükümler
- Kısım 1
- Genel hükümler
- Kısım 2
- Sınıflandırma
- Kısım 3
- Tehlikeli malların listesi, sınırlı ve istisnai miktarlara ilişkin özel hükümler ve muafiyetler
- Kısım 4
- Ambalajlama ve tank hükümleri
- Kısım 5
- Sevkiyat prosedürleri
- Kısım 6
- Ambalajlar, orta boy dökme yük konteynerleri (IBC'ler), büyük ambalajlar, tanklar ve dökme yük konteynerleri için yapı ve test zorunlulukları
- Kısım 7
- Taşıma, yükleme, boşaltma ve elleçleme koşullarına ilişkin hükümler
Ek B: Taşıma donanımına ve taşıma faaliyetlerine ilişkin hükümler
- Kısım 8
- Araç ekibine, donanımına, faaliyetine ve dokümantasyona ilişkin zorunluluklar
- Kısım 9
- Araçların üretimine ve onayına ilişkin zorunluluklar
A ve B Ekleri, ADR yürürlüğe girdiğinden itibaren düzenli olarak değiştirilmekte ve güncellenmektedir
TEHLİKELİ MADDE FAALİYET BELGESİ DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE uyarınca Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank-konteyner/taşınabilir tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmelerin, Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (TMFB) almak zorundadırlar.
Sınıf 1, Sınıf 6 ve Sınıf 7 kapsamındaki tehlikeli maddelerle iştigal eden işletmeler, herhangi bir işlem miktarına bağlı olmaksızın Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundadırlar.
✤ Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi alma, yenileme veya faaliyet değişikliği hallerinde, işletmelerin aşağıdaki bilgi ve belgelerle ilgili Ulaştırma Bölge Müdürlüğüne başvurmaları gerekir:
✓ Başvuru dilekçesi
✓ İşletmenin unvanını, adresini, iştigalini, temsile yetkili kişilerini, sermayesini, kurucularını ve ortaklarını gösteren Kuruluş Ticaret Sicil Gazetesi ile varsa değişiklikleri gösteren Ticaret Sicil Gazetelerinin aslının ibrazı veya noter onaylı suretleri,
✓ Tüzel kişiliklerde; unvan, adres, kayıt tarihi, çalışma konusu ve sermayesinin yazılı olduğu Ticaret Odası Faaliyet Belgesi, gerçek kişilerde ise bağlı olduğu odadan alınan oda kayıt/faaliyet belgesi,
✓ Tüzel kişiliklerde temsil ve ilzama yetkili kişilerin imza sirkülerinin aslının ibrazı veya noter onaylı sureti, gerçek kişilerde ise imza beyannamesi,
✓ Tüzel kişiliklerde temsile yetkili kişi/kişilerin, gerçek kişilerde ise ilgili kişinin adli sicil belgeleri,
✤ Aynı ticari unvan altında faaliyet gösteren işletmelere ait temsilcilikler, adreslerinin bulunduğu Bölge Müdürlüklerinden her bir temsilcilik için Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almaları gerekir.
✤ Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak isteyen işletmeler, belgelerle işletmenin bulunduğu Bölge Müdürlüğüne başvururlar.
✤ Yapılan başvurular Bölge Müdürlüğünce değerlendirilerek durumları uygun bulunanlara, faaliyet alanlarının da belirtildiği 5 yıl süreli Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi düzenlenir.
✤ Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi ücreti, her takvim yılı başında geçerli olmak üzere o yıl için Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılır.
ADR Cilt I Bölüm 1.4 TARAFLARIN GÜVENLİK YÜKÜMLÜLÜKLERİ başlığı altında Tehlikeli malların taşınması sırasında yer alan taraflar yer almaktadır.
Taraflar, ilgili alanlarındaki bütün olaylarda ADR'nin zorunluluklarına uymak zorundadır.
- 1.4.2
- Ana katılımcıların yükümlülükleri
- 1.4.2.1
- Gönderen
- 1.4.2.2
- Taşımacı
- 1.4.2.3
- Alıcı
- 1.4.3
- Diğer tarafların yükümlülükleri
- 1.4.3.1
- Yükleyen
- 1.4.3.2
- Ambalajlayan
- 1.4.3.3
- Dolduran
- 1.4.3.4
- Tank konteyner / portatif tank işletmecisi
- 1.4.3.7
- Boşaltan
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşlarının Yetkilendirilmesi Hakkında Yönerge ve Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğkapsamında
TMGD hizmeti alınacak Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşlarını (TMGDK) ifade eder.
TMGDK’lar Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmeti vermek üzere İdare tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlardır.
TMGD’ler danışmanlık hizmeti verilen işletmenin başındaki kişinin sorumluluğu altında, yapılan işin gereklilikleri kapsamında en uygun araç ve faaliyetleri belirleyip kullanımını sağlayarak, en güvenli yolla bu faaliyetlerin yönetimini kolaylaştırır. TMGD, bünyesinde görev yaptığı TMGDK’ya karşı sorumludur.”
✓ Bir TMGD, istihdam edildiği işletme ile birlikte bu işletmenin temsilciliği veya şubeleri de dâhil olmak üzere en fazla beş yerde danışmanlık yapabilir. TMGDK bünyesinde hizmet veren bir TMGD, TMGDK tarafından hizmet verilen en fazla sekiz işletme için danışman olarak görevlendirilebilir.
✓ Tehlikeli madde güvenlik danışmanı belgesine sahip olanlar, danışmanlık hizmetini, TMGDK bünyesinde istihdam edilerek veya istihdam edildiği işletme bünyesinde verirler.
✓ Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren işletmeler, en az bir adet TMGD istihdam etmek veya İdarece yetkilendirilen TMGDK’den hizmet almakla yükümlüdürler.
✓ TMGD, bu Tebliğde belirtilen görevleri yerine getirirken bağımsızdır ve işletmeler ve TMGDK’lar tarafından bu görevleriyle ilgili olarak etki altında bırakılamaz.
✓ Bir işletmede TMGD hizmeti, TMGD sertifikasına TMGDS’ye sahip olmak şartıyla; işletme sahibi veya işletmede bu amaçla istihdam edilen TMGD veya TMGDK’den hizmet alınarak yapılabilir.
✓ İşletmeler İstihdam edeceği TMGD’leri veya hizmet alacağı TMGDK’lar ile yapacağı anlaşmayı www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden bildirmekle ve yapılan bu anlaşmanın veya TMGD’nin iş akdinin fesih edilmesi durumunda ise 30 (otuz) gün içerisinde TMGD istihdam etmekle veya TMGDK ile yeni bir anlaşma yapmakla yükümlüdür.
✓ Perakende satış yapan akaryakıt, LPG, CNG ve LNG istasyon işletmeleri ile LPG, CNG tüp satışı yapan işletmelerin; TMGD istihdam etmek veya TMGDK’den hizmet alma zorunluluğu 01.01.2018 tarihinden itibaren zorunludur.
Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik ve Tehlikeli Malların Karayolu İle Uluslararası Taşımacılığına ilişkin Avrupa Anlaşması (ADR) hükümlerine uygun olarak ulusal ve uluslararası karayollarında tehlikeli yük taşımacılığı yapacak olan ve SRC-3 veya SRC-4 belgesine sahip şoförlerin:
Tehlikeli Mal Taşımacılığı Sürücü Eğitim Sertifikası (SRC5) / ADR Şoför Eğitim Sertifikasına sahip olmaları zorunludur.
Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği`ne göre tehlikeli madde taşımacılığı alanında sürücü olarak çalıştığını belgeleyenlerin eğitim ve sınava girmeksizin doğrudan SRC5 türü mesleki yeterlik belgelerini alabilmelerine ilişkin hükümler Bakanlıkça yayımlanacak bir genelge ile belirlenir.
Karayoluyla Tehlikeli Madde Taşıyan Araç Şoförlerine Yönelik Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönergesi uyarınca:
✓ Tehlikeli madde taşıyan tüm araç şoförlerinin, taşıyacakları yük sınıfına uygun olarak, bu Yönerge kapsamındaki eğitimlere katılıp ve sınavda başarılı olarak uygun SRC 5 Belgesi sahibi olmaları zorunludur.
✓ 19 saat “ADR Temel Eğitimi ” alarak, Bakanlığın açmış olduğu SRC 5 Mesleki Yeterlilik Eğitimi Sınavında başarılı olan sürücüler, sahip oldukları SRC 5 Belgesi ile tehlikeli maddelerin dökme veya paketli olarak taşınması için ön görülen araçları kullanabilirler.
✓ ADR Temel Eğitimi`ne ilave olarak 13 saat “ADR Tank Eğitimi “ alarak, Bakanlığın açmış olduğu SRC 5 Mesleki Yeterlilik Eğitimi Sınavında başarılı olan sürücüler, sahip oldukları SRC 5 Belgesi ile tehlikeli maddelerin tank içinde taşınması için ön görülen araçları da kullanabilirler.
✓ ADR Temel Eğitimi`ne ilave 8 saat “ADR Sınıf 1 Eğitimi ” alarak, Bakanlığın açmış olduğu SRC 5 Mesleki Yeterlilik Eğitimi Sınavında başarılı olan sürücüler, sahip oldukları SRC 5 Belgesi ile Sınıf 1 kapsamındaki maddelerin (patlayıcı maddelerin veya nesnelerin) taşınması için öngörülen araçları da kullanabilirler.
✓ ADR Temel Eğitimi`ne ilave 8 saat “ADR Sınıf 7 Eğitimi ” alarak, Bakanlığın açmış olduğu SRC 5 Mesleki Yeterlilik Eğitimi Sınavında başarılı olan sürücüler, sahip oldukları SRC 5 Belgesi ile Sınıf 7 kapsamındaki maddelerin (radyoaktif malzemelerin ) taşınması için öngörülen araçları da kullanabilirler.
SRC 5 Belgesinin süresi
✓ SRC 5 Belgesinin geçerlilik süresi 5 (beş) yıldır.
SRC 5 Belgesinin yenilenmesi
✓ SRC 5 Belgesi sahiplerinin, belgelerinin geçerlilik süresinin bitiminden önceki 6 (altı) ay içinde yenileme eğitimine katılmaları ve bu eğitimler sonunda Bakanlıkça düzenlenecek sınavda başarılı olmaları halinde mevcut belgenin geçerlilik tarihinin bitiminden itibaren beş yıl süreyle geçerli olmak üzere yeni SRC 5 Belgesi verilir.
SRC 5 Belgesinin yeniden düzenlenmesi
✓ Kaybedilen veya yıpranması nedeniyle kullanılamayacak hale gelen SRC 5 Belgeleri, ilgilinin talep etmesi halinde ücreti karşılığında yeniden düzenlenir.
✤ Eğitim ve sınavlar ile ilgili detayları www.kugm.gov.tr adresinden takip edebilirsiniz.
ADR kapsamında taşınan tehlikeli maddenin özelliğine uygun ve geçerli Tehlikeli Mal Taşımacılığı Sürücü Eğitim Sertifikası (SRC5)/ADR Şoför Eğitim Sertifikasına sahip sürücüleri istihdam etmek taşımacının yükümlülükleri arasındadır!
ADR Cilt II Bölüm 5.3.2.2.1'ye göre tehlikeli mal taşıyan taşıma ünitelerinde, dikey düzleme yerleştirilmiş şekilde uygun iki adet turuncu renkli dikdörtgen plaka bulunmalıdır. Her ikisi de taşıma ünitesinin dikey eksenine doksan derece dik olacak şekilde taşıma ünitesinin on ve arka tarafına takılmalıdır. Açıkça görünür olmalıdır.
Turuncu renkli plakalar reflektörlü olacak ve tabanı 40 cm, yüksekliği 30 cm olacak ve 15 mm genişliğinde siyah bir sınırla çevreleneceklerdir. Kullanılan materyal, havaya dirençli olacak ve dayanıklı işaretleme yöntemlerine imkân tanıyacaktır. Plaka 15 dakikalık yangına maruz kalma durumunda takıldığı yuvadan çıkmayacaktır. Aracın istikametinden bağımsız olarak sabit kalacaktır. Turuncu renkli plakalar 15 mm kalınlıkta siyah yatay bir çizgi ile ortadan ikiye ayrılacaktır.
✤ Tehlikeli madde taşımacılığında ADR’de tanımlanan etiket, işaret ve turuncu plakaların kullanılması zorunludur !
ADR Bölüm 3.2 Tablo A’da Sütun (6)'da özel bir hüküm ile aksi belirtilmedikçe Bolum 3.2, Tablo A'da sıralanan her bir madde veya nesne için Sütun (5)'te gösterilen etiketler iliştirilmelidir.
Her bir etiket:
✓ ambalajın boyutları müsaade ediyorsa ambalajın aynı yüzeyine; Sınıf 1 ve 7 ambalajları için uygun nakliye adını gösteren işaretin yanına yapıştırılmalıdır;
✓ ambalaja iliştirilen herhangi bir parça ya da diğer bir etiket veya işaret ile kapanmayacak şekilde ambalaja yerleştirilmelidir ve
✓ birden fazla etiket gerektiğinde birbirlerinin yanında görülmelidir. 216 Ambalaj etiketin uygun şekilde yapıştırılamayacağı düzgün olmayan bir şekil veya küçük bir boyuta sahip olduğunda, etiket ambalaj üzerinde bir künyeye yapıştırılarak ya da başka uygun bir metotla iliştirilmelidir.
ADR Cilt II Bölüm 5.3.1.1.1’de araçlara takılacak levhaları açıklanmaktadır.
✓ Levhalar konteynerlerin, MEGC'lerin, MEMU'ların, tank-konteynerlerin, portatif tankların ve araçların dış yüzeyine takılmalıdır.
✓ Levhalar; konteyner, MEGC, MEMU, tank-konteyner, portatif tank veya araçlarda bulunan tehlikeli mallar için Bolum 3.2, Tablo A, Sütun (5) ve ilgili durumlarda bölüm 3.2, Tablo A Sütun (6)'da öngörülen etiketlere karşılık gelmeli ve 5.3.1.7'deki şartlara uygunluk göstermelidir.
✓ Levhalar, kontrast yaratan renkteki bir zeminde yer alacak ve ya noktalı ya da belirgin bir dış sınır çizgisine sahip olacaktır.
